ERP-advies: kost of investering?

ERP-advies: kost of investering? Voor deze klant leverde de investering in ERP-advies een budgetbesparing van duizenden euro’s op

Het lijkt op een goedkope reclamestunt, maar laten we dit eens samen bekijken.

Een klant vroeg ons om analyse en selectie voor een ERP-pakket uit te voeren. Doordat we aangesloten zijn bij de KMO-portefeuille kregen zij 40% terugbetaald, waardoor dit de investeringskost al onmiddellijk enkele duizenden euro’s lichter maakt.

ERP-analyse geeft inzicht in exacte verwachtingen ERP-pakket

Door de analyse komen je exacte verwachtingen van een ERP-pakket op tafel en dat biedt ruimte om te onderhandelen met een ERP-leverancier. Onderhandelen over de kosten van je ERP-pakket inderdaad. Wist je dat veel KMO's niet beseffen dat er überhaupt onderhandelingsmarge is?

Vaak vragen ze zelfs geen ERP-offertes op bij verschillende leveranciers. Of kunnen ze de ERP-offertes niet goed vergelijken, omdat het appels met peren vergelijken is: de ene ERP-leverancier voorziet opleidingen, de andere niet, de ene voorziet datamigratie, de andere niet … Recent was ik nog bij een KMO die bewust voor de duurste ERP-leverancier koos in de veronderstelling dat die dan ook de beste keuze was. Niet dus.

Voor de klant in dit voorbeeld konden we door te onderhandelen de kosten met € tienduizenden euro’s reduceren. De onderhandelingsmarge verzilverden we niet op het dienstenbudget. Je kan natuurlijk onderhandelen over het aantal uren dat een consultant nodig heeft om bepaalde taken uit te voeren, maar dat zal steeds ten koste gaan van de kwaliteit. Met andere woorden: een kortetermijnwinst. Veel interessanter is om iets aan het uurtarief en/of de eenmalige licentiekosten te doen.

ERP-advies levert een heuse budgetbesparing op

Doordat we een correcte vergelijking kunnen maken van de verschillende offertes, is het ook veel evidenter om te onderhandelen met de leverancier. Wij hadden onszelf meer dan terugverdiend! En onze klant heeft een leidraad voor de verdere ERP-implementatie: van budgetopvolging tot projectmanagement en van handleidingen en procedures schrijven tot testen.