Nieuw betaalmodel voor ERP-systemen op komst?

Een Londense rechtszaak begin 2017 heeft de ERP-wereld even op haar grondvesten doen daveren. De rechter gaf ERP-gigant SAP immers gelijk in een rechtszaak tegen het drankenmerk Diageo. SAP eiste vandit bedrijf 64,5 miljoen euro aan bijkomende licentiekosten, bovenop de naar schatting 70 miljoen euro licenties die ze reeds hadden betaald voor het gebruik van hun mySAP Business Suite. Reden: Diageo had aan SAP een Salesforce-toepassing gekoppeld die door SAP-data werd aangestuurd. Omdat Diageo commercieel voordeel via Salesforce haalde op basis van SAP-data, claimt die laatste nu ‘named users’-licenties.

De kern van de zaak ligt bij de zogenaamde ‘indirecte toegang’. SAP heeft haar betaalmodel steeds afgestemd op het aantal actieve gebruikers van platform en die later uitgebreid met vergoedingen voor doorgegeven berichten. Diageo ging er dan ook van uit dat door het betalen van die laatste vergoedingenze aan haar verplichtingen had voldaan. Niet dus volgens SAP dat nu ook licenties wil volgens het commercieel voordeel dat een klant uit zijn systeem haalt.

Tarifering volgens toegevoegde waarde rukt op

Dit is een bijzonder gevaarlijk precedent voor elk bedrijf dat SAP-data inzet voor of koppelt aan externe commerciële toepassingen. Wat met een webshop die in de basis via SAP-data wordt aangestuurd? Of wat wanneer het Internet Of Things doorbreekt en een bedrijf commerciële toepassingen lanceert waarbij SAP-data aan de oorsprong ligt? Dan loopt u veel risico dat u onder de ‘tarifering per nut’ gaat vallen in de toekomst. Met andere woorden: hoe meer toegevoegde waarde u uit uw bedrijfssoftware haalt, hoe hoger de factuur zal uitvallen. 

Niet het aantal users telt, wel het ecosysteem dat de data gebruikt

Tot op vandaag keken we voor de prijszetting van business software louter naar de werknemers van een bedrijf. Dat wordt in de toekomst gevaarlijk als er ook zakenpartners, externe softwarebedrijven (zogenaamde derdepartijsoftware), digitale ecosystemen of consumenten bij de dataflow betrokken worden én als het bedrijf hier extra toegevoegde waarde genereert. De kostprijs van een SAP-licentie zou in de toekomst dus wel eens kunnen gekoppeld zijn aan de omzet die het betrokken bedrijf maakt.

Bron: Trends 18 mei 2017 (SAP probeert licentieknoop te ontwarren)